Your Cart

11 tipů, jak se vypořádat s jarní únavou a získat více energie

Co dělat, abychom si nestěžovali na únavu a vyčerpání? Přichází jaro a s ním i častá únava, podrážděnost, bolest zad nebo kloubů. A přitom mnohdy stačí udělat málo k tomu, abychom byli šťastní, zdraví a plní sil. Proč máme zablokovaná záda, necítíme se dobře a nebo nám není moc do smíchu? Je to proto, že máme za sebou zimu s nedostatkem tolik potřebného slunečního světla. 

summerfield-336672_1920

Poradíme Vám osvědčené tipy

UPRAVTE JÍDELNÍČEK

Konzumace tučných a těžkých pokrmů způsobuje únavu a čokoládové tyčinky nebo různé sušenky vám dobijí baterky jen zdánlivě. Potraviny s vysokým glykemickým indexem dovedou vystřelit hodnoty energie bleskově vzhůru, ale vzápětí jste tam, kde jste byli. Existují však i potraviny, které nabízejí více, energii uvolňují postupně a tím mohou účinně bojovat proti únavě. Dopřejte si zdravou, povzbuzující svačinku každé tři hodiny a budete mít energie na rozdávání. Smlsnout si můžete třeba na cereáliích s jogurtem nebo mlékem, sušených plodech, semínkách a oříšcích, ovoci, jogurtovém nápoji či žitném chlebu.

raspberry-2023404_1920

Správně poskládaný jídelníček Vám poskytne energii, a navíc posílí přirozenou obranyschopnost organismu

NEZAPOMÍNEJTE SE HÝBAT

Pohyb snižuje stres a pocity úzkosti, které s únavou souvisejí. Navíc okysličuje mozek, urychluje metabolické procesy, a proto se pak cítíte svěžejší a rychleji a bez problémů usnete. Pokud se cítíte příliš unavení na sport, zkuste alespoň svižnou procházku. Doporučujeme jógu, jízdu na kole, kolečkových bruslích a nebo úžasný běh v lese. 

woman-2592247_1920

Nemusíte trénovat na olympiádu, stačí se trochu hýbat

ZELENÉ SUPERPOTRAVINY

Energii Vám nejlépe dodají zelený ječmen a mladá pšenice. Zelený ječmen obsahuje kromě jiného chlorofyl, který zlepšuje a napomáhá přenosu kyslíku z plic přes krevní řečiště všude tam, kde je to v těle potřeba. Tím dodává více energie. Mladá pšenice obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C, E, K, beta-karoten, enzymy, spoustu minerálů jako hořčík, draslík, jód, selen, vápník, zinek, železo a další, které napomáhají obnově buněčného metabolismu, regeneraci organismu a dodávají tělu energii. Skvěle funguje i chlorella. 

fit-1905733_1920

Konzumace mladého zeleného ječmene zlepšuje zdraví pokožky, kostí, funkci mozku a zpomaluje stárnutí buněk

MASÍRUJTE SAMI SEBE

Vyzkoušejte si tlakovou masáž bodů na celém těle a posilte funkci vnitřních orgánů. Sebe masáž působí blahodárně na vaši imunitu. A nejen to. Třeba chodidla zatěžujeme vlastně neustále. Nosí nás celý život. Masáž dolních končetin je velice příjemná, protože jsou na nich reflexní body, které přímo ovlivňují naše zdraví. Tyto body jsou spojené s orgány nebo jinými místy na těle. Sebe masáží lze dosáhnout velmi účinné a rychlé pomoci od bolesti a únavy. Už jste se zkoušeli někdy namasírovat? Až se pustíte do masírování zjistíte, kolik léčivé energie máte ve svých vlastních rukou. Díky masáží bříška podpoříte správnou funkci trávicího systému, aniž by jste si museli vzít prášek. Působí skvěle i na nespavost.

belly-3186730_1920

Masáž často probudí Vaše unavené tělo k životu

SPÁNEK REGENERUJE

Dopřejte si dostatek spánku a odpočinku. Ve spánku se tělo regeneruje a mysl zpracovává vjemy, které získala během dne. Pro jeho správnou kvalitu je důležité odpočívat na kvalitním lůžku. Proto při výběru lůžka nešetřete a pravidelně ho obměňujte – především matraci. Pro cennou regeneraci je vhodné spát alespoň 7 až 8 hodin denně. Ne vždy ale přijde spánek sám. Hlubší a klidnější spánek můžete podpořit různými bylinkami jako jsou například konopí, kozlík lékařský, meduňka či třezalka. I masáží tělo krásně uvolníte a naladíte na klidný spánek. Doporučujeme před spaním klidnější relaxační masáž.

woman-2197947_1920

Klidným spánkem čistíte mozek a tělo od zbytečných toxinů

PIJTE KVALITNÍ VODU

Asi netřeba připomínat, že lidské tělo se skládá ze 70 % z vody. Proto je důležité organismu zajistit nejen dostatek tekutin, ale kontrolovat i jejich výdej a adekvátně vyloučené tekutiny doplňovat. Voda z těla navíc odplavuje toxiny a tím ho pročišťuje. Je zajímavé, že vybíráme kvalitní palivo do svého auta, ale nad kvalitou vody, kterou pijeme, se až tak moc nezamýšlíme. Pokud máte v okolí pitný pramen, zajeďte si načepovat 2-3 litry každý den. Jaro je ideální na to, abyste pořádně prolili každou buňku svého tělo zdravou vodou. Můžete do sklenice s vodou vložit upravený minerál, citrus nebo bylinku. Nemá-li organismus dostatek tekutin, projeví se únava, nesoustředěnost, podrážděnost a hrozí bolesti hlavy a migrény. 

pexels-julia-zolotova-1320997

Mapu pitných studánek najdete jednodušše na internetu

ZÁZRAČNÝ SMÍCH

Smích nic nestojí, a navíc opravdu léčí a podporuje dobrou mysl. Proto se usmívejte, i když vám zrovna do zpěvu není. Usměvaví lidé mají větší radost ze života a tím také více energie. Navíc pokud se budete na své okolí usmívat, budete energii předávat dalším lidem a ti to ocení. Jedna zajímavost je, že když je člověk nemocný, smích velice blahodárně přispívá k uzdravení těla. Díky smíchu se do těla vyplavují endorfiny, serotonin, oxytocin a také protein BDNF, který je přirozeně produkován v mozku. Když se budete smát, bude se vám žít úžasně. Nepotřebujete vedle sebe klauna, aby jste se smáli. Smích můžete vyvolat zpíváním, tancováním či masáží těla.

brooke-cagle

Vtip: Dejte pozor na roušky, žerou lidi! Teď jsem jednu viděla na zemi a člověk nikde 🙂

POVZBUZUJÍCÍ AROMATICKÉ OLEJÍČKY

Vyzkoušejte osvědčené bylinky, které vás nakopnou. Nalijte do aromalampy trochu vody a pár kapek mátového nebo eukalyptového olejíčku a uvidíte, jak se okamžitě probudíte i bez kávy. Naše prababičky čistily vzduch od různých virů a bakterií touhle cestou. Pokud jedete opravdu na doraz, vsaďte na rozmarýnový olej. Kromě jiného povzbudí vaši koncentraci, paměť, uleví svalům, posílí srdce a vyčistí plíce. Citrónová tráva je velmi bohatá a osvěžující vůně. Na bolesti zad nebo bolesti nohou je inhalování vůně z citrónové trávy perfektní. Vyrovnává emoce a zvyšuje mentální jasnost. Pomáhá i proti přílišnému pocení. Esenciální olejíčky provoní váš dům nebo byt a zároveň tím přispějete pozitivně pro vaše zdraví. Posílíte ducha i mysl.

DSC_5685

Esenciální oleje jsou výborným pomocníkem na odstranění pachu nebo nechtěného hmyzu kolem vás

NASTARTUJTE METABOLISMUS

Vyzkoušejte Guaranu (Paullinia cupana). Jedná se o hnědý prášek pocházející z lián rostoucích kolem řeky Amazonky. Místní domorodé kmeny ji hojně užívají a v kombinaci s vyváženou stravou a dostatkem pohybu jde o klíč k udržení štíhlé postavy a životního elánu. Guarana totiž působí jako stimulant, ale prospívá také nervové soustavě. Dochází k celkovému navýšení energie, zlepšení koncentrace a k oddálení únavy až o 8 hodin. Udělejte si ovocné smoothie a přidejte guaranu. Tahle energetická bomba vás zaručeně nakopne. 

smoothie-5154443_640

Guarana obsahuje 6 % kofeinu, což je více, než má samotná káva

POKOJOVÉ ROSTLINY JAKO ČISTIČKY VZDUCHU

Aby se vám krásně žilo a byli jste plní energie, doporučujeme si dát do místnosti, kde trávíte nejvíc času, pokojové rostliny. Proč investovat do drahých čističek vzduchu, když si můžete pořídit několik druhů pokojových rostlin, které budou filtrovat a čistit vzduch přirozeně a levně? V místnosti s rostlinami se vzduch vydýchá později než v místnosti bez kytek. Rostliny nám vytváří zdravé a příjemné bydlení. Některé rostliny mohou napomoci k odstranění oxidu uhličitého z interiéru, redukují mikroby a plísně a přitom přirozeným způsobem zvlhčují vzduch. Mezi takové rostliny patří: Aloe vera, Aglaonema, Lopatkovec, Břečťan popínavý, Banánovník, Datlovník, Chamaedorea, Bambus, Kapradí, Areca palma, Gumovník, Tchynin jazyk, Antúrie, Gerbera. Vždycky, když jsem u někoho na návštěvě, odcházím s odřezkem květiny, kterou si později doma zasadím. 

book-2020460_640

Aloe vera posiluje samoléčící schopnosti těla

ZMÁČKNĚTE SI BODY NA CHODIDLECH

Na chodidlech se nacházejí reflexní body, které když promačkáte, posílíte vnitřní orgány a celý organismus. A že si to vaše nohy zaslouží, co myslíte? Celé to funguje jednoduše. Sedněte si, chytněte si chodidlo a mačkejte. Pravidelným promačkáváním si perfektně ulevíte od bolesti, ale zajisté posílíte imunitu. Masáž nohou odstraňuje únavu po fyzické zátěži, hlavně po dlouhé chůzi a nebo stání. Tato speciální masáž vám pomůže k tomu, aby jste nohy odkrvili a urychlili váš lymfatický systém.

chodidla

Mačkáním bodů na chodidlech zároveň pomáháte tělu odstranit energetické bloky

Další články

Jan a Lucie Šelovi

autoři online kurzů, díky kterým se naučíte správně masírovat z pohodlí vašeho domova

Ukázková lekce ZDARMA

Zajímá Vás jak vypadají naše online kurzy masáží? Podívejte se na ukázkovou lekci a nenechte si ujít tipy ze světa masáží.

nebo nás sledujte na sociálních sítích

@jalumalu