Your Cart

Jak masáže zvyšují výkonnost – rozhovor s reprezentantem ČR v cyklistice

Jezdíte na kole, inline bruslích, běháte nebo děláte nějaký jiný sport? Jan Šel, bývalý reprezentant v cyklistice vám prozradí zdravý recept, jak uvolnit vaše svaly, abyste měli ze sportu skvělý prožitek.

Když dopřejete tělu masáž, zvýší se Vám výkonnost, flexibilita a síla. Masáže jsou důležité před i po tréninku, ať už děláte jakýkoliv sport.

Bývalý reprezentant v cyklistice Jan Šel stával většinou na stupních vítězů po boku známého Zdeňka Štybara, Romana Kreuzigera a  Jaroslava Kulhavého. 

JAK SES DOSTAL K CYKLISTICE?

Pocházím z cyklistické rodiny. Můj táta a strejda do dneška drží několik nepřekonaných rekordů. Na kole jsem si zlomil klíční kost už ve čtyřech letech.

KOLIK KILOMETRŮ JSI NAJEL NA KOLE ZA SVŮJ ŽIVOT?

V profi cyklistice jsme za jednu sezónu najeli okolo 16.000 km. Vždycky se smějeme s mojí mámou, že tolik kilometrů nenajede autem za celý život. Byli kluci, kteří měli i 18.000 km. Jsem nejspíš talent od přírody, co se týče cyklistiky. Nikdy jsem moc netrénoval. Přijel jsem na závody a skončil na bedně vítězů. Oproti ostatním klukům, kteří dřeli a seděli na kole každý den, to nebylo moc fér.

PROZRADÍŠ NÁM SVÉ TAJEMSTVÍ ÚSPĚCHU?

Jak ve sportu, tak i v životě, je nejdůležitější mít správně nastavenou mysl a psychiku. To je klíč. Měl jsem oproti ostatním výhodu, že jsem byl k tomu odmalička vedený.  Díky mému otci, který mě trénoval. Ve zkratce mě naučil mít mysl šampiona, soustředit se na vítězství a cítit se tak, že už jsem vyhrál závod. S tímto pocitem jsem šel pokaždé na start. S postupem času to začne být pro vás přirozené, mít takhle nastavenou mysl. Když jsem skončil s cyklistikou, začal jsem dělat masáže. Studoval jsem a praktikoval jsem věci jako jsou: pozitivní používání sugescí, neurolingvistické programování, síla myšlenek a hypnotického stavu, zákon přitažlivosti a další. 

PROČ JSI TEDY UKONČIL SVOU KARIÉRU?

Možná to bude znít divně, ale dostala se mi do ruky zajímavá knížka: Dan Millman – Cesta pokojného bojovníka. Po přečtení knížky se mi změnilo uvažování o sobě. Začal jsem si říkat, jaké jsou moje skutečné hodnoty. Dopadlo to tak, že jsem skončil se sportem ze dne na den a začal jsem se zajímat o duchovno a spiritualitu. Když jsem přemýšlel, co budu po cyklistice dělat, vzpomněl jsem si, jak mi bylo vždycky příjemné, když nás masírovali před závodem a po závodech. To mě přitáhlo k masážím. S mým kamarádem jsme si udělali masérský kurz a otevřeli si masérský salón, kde jsme pomáhali lidem s nejrůznějšími bolestmi.

„Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout.“

ZNÍ TO TAK, ŽE ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI OPRAVDU FUNGUJE

Ano, je to jako ta nejznámější věta od Napoleona Hilla. „Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout.“
Tak to máme společně i s manželkou a vedeme k tomu i naše dcery. Na co člověk pomyslí, to se stává realitou. Někdy se věci dějí opravdu rychle. Například s manželkou to bylo tak, že otěhotněla během tří měsíců našeho vztahu. Druhý rok jsme měli svatbu a třetí rok jsme odešli z Prahy na vesnici a budeme stavět dům a přejeme si zvětšit rodinu o další členy.

PROČ JSI PO CYKLISTICE ZAČAL DĚLAT MASÉRA?

Cyklisti vždy po závodě chodí na masáže. Představte si, že jedete na kole 150 až 200 kilometrů během jednoho dne. Člověk se někdy udržel sotva na nohou. Po masáži jsem okamžitě cítil neuvěřitelné účinky. Najednou mě masáž dobyla energií. Mohl jsem nejen chodit, ale hlavně druhý den opět závodit. Už v té době jsem si říkal, jak jsou masáže léčivé a zázračné. Proto jsou pro sportovce masáže tak důležité. Takže když jsem kolo pověsil na hřebík a přemýšlel, co budu dělat dál, napadlo mě jít na masérský kurz. Měl jsem velké štěstí na lektora a díky němu, mě masírování začalo hodně bavit.

PROČ BY SE MĚL O MASÁŽ ZAJÍMAT ČLOVĚK, KTERÝ SPORTUJE JEN PRO ZÁBAVU?

Ne vždy máme chuť si obout tretry a vyrazit na kolo a nebo si jít ven zaběhat. Právě masáž může sloužit k “nastartování” a k tomu, že se naladíte na sport. Můžete si například udělat rychlou sebe-masáž nohou nebo poprosit o masáž někoho doma.

JAK SPRÁVNĚ NAMASÍROVAT TĚLO, ABYCHOM ULEVILI SVALŮM PO SPORTU?

Sedněte si pohodlně na židli. Vezměte si olejíček a jemně ho nanášejte od prstů na noze, přes lýtka až nahoru na stehna. Jakmile svaly trochu zahřejete, můžete přidávat na tlaku a intenzitě. Je dobré setrvat pár minut na lýtkách, poté si promasírovat kolena a vyjet i na stehno. Oblast stehen je velice důležitá, protože čtyřhlavý sval stehenní je nejmohutnější sval lidského těla. Nebojte se, že byste si nějak ublížili, důležité je dodržet pravidlo – směr masírování je vždy k srdci, aby jste krev směřovali právě do srdce. Říká se tomu dostředivý směr masáže, snažíme se vyvíjet tlak do středu těla.

Naučte se masírovat tělo v pohodlí Vašeho domova díky online kurzu:

Další články

Jan a Lucie Šelovi

autoři online kurzů, díky kterým se naučíte správně masírovat z pohodlí vašeho domova

Ukázková lekce ZDARMA

Zajímá Vás jak vypadají naše online kurzy masáží? Podívejte se na ukázkovou lekci a nenechte si ujít tipy ze světa masáží.

nebo nás sledujte na sociálních sítích

@jalumalu